Göteborgs Geologiska Förening

Skriv ut sidanStart > Arkiv > Temakvällar
Start > Arkiv > Temakvällar

Temakvällar

Har kommer korta sammanfattningar av de temakvällar vi har, normalt i klubblokalen.

22/2 2012 Jordarter

Åsa berättade om jordarter och hade också med sig en sikt som delade upp prover i fraktioner från 11.3 till 0.25 mm.

Åsa berättade att det finns två sorters jordar:
mineraljord och organisk jord. En annan indelning är i friktionsjord och korrosionsjord. Pga den sista istiden täcks stora delar
av Sverige av morän som innehåller alla fraktioner. Moräner namnges efter hur mycket av olika fraktioner som finns. En morän som innehåller 50% grus, 30% sand och 20% mo kallas moig-sandig-grusig morän. Pinnmo är en tät morän.
Hur känner man igen en lera? Om man tar den i munnen knastrar det inte mellan tänderna eftersom partiklarna är under 0.002 mm. Hur man delar upp stenmaterial i olika fraktioner hittar du i detta dokument. På bilden till höger visar Åsa den sikt som klubben äger och som kan användas till att dela upp en morän i fraktioner mellan 11 och 0.25 mm. Bosse studerar fraktionen 0.25 mm.

Skred och ras är ständigt aktuellt i Göteborgstrakten, särskilt i Götaälvdalen. Åke Hillefors har tagit mängder av intressanta bilder på ras och skred. Ett urval har Åsa Holmberg och Victoria Thim sammanställt i Göteborgs Naturhistoriska Museum Årstryck 2007: 71-74. Västarvet har en sökbar fotodatabas som är väl värd ett besök. Gå till fotodatabasen och sök på t.ex. skred eller varför inte på Hillefors (397 träffar)

8/2 2012 Kemi och Geologi

Det var 10 personer som kom till klubblokalen när Göran pratade om Kemi och Geologi. Han talade lite om mineral och kristaller, fasdiagram, selenit (gips), zeoliter och slutligen berättade han om några semestertips för den geoligiintresserade som besöker Barcelona. Görans Powerpointpresentation.

 

Fasdiagrammet för vatten. Vi ska vara tacksamma att
linjen överst till höger lutar snett åt vänster. Det är ovanligt!

 

Världens största mineral.

25/1 2012 Zeoliter

Till temakvällen om zeoliter kom det 11 personer och det var Jerry och Pelle som berättade om sina samlingar. Båda samlar på zeoliter och hade tagit med sig en hel del vackra exempel. Jerry förvarade sina stuffer i papplådor medan Pelle hade sina i plastlådor med flera fack i varje. Alla kända zeoliter hade ett förberett fack men eftersom samlingen inte var komplett fanns det en del tomma fack. Kanske något att ta efter om man ska samla något speciellt.

Kvällen började med att Jerry berättade lite om zeolitgruvor omkring Bombay i Indien, i delstaten Maharashtra.  Zeoliterna bryts enligt Jerry bara för att säljas som mineralstuffer till samlare. Därefter visades en mängd stilbitmineral av olika former och färger, se bild 1. En del av dem var från Malmberget. En annan svenska fyndplats är Garpenberg varifrån de hade med sig en harmotomstuff. Andra zeoliter de visade var t.ex. bogsit, heulandit (bild 2), natrolit och thomsonit från Kolahalvän(bild 3).

En mycket intressant kväll där vi fick lära oss mycket om zeolitmineral och om olika fyndplatser. Ordet zeolit betyder föresten kokande sten och det namnet fick gruppen av den svenska mineralogen Axel Cronstedt som beskrev dem 1756.

 
 
 Bild 1 Olika exempel på Stilbitmineral. Ursäkta den dåliga bildkvaliten men jag hade med mig fel
objektiv den kvällen.
Bild 2 Heulandit
Bild 3 Thomsonit, den runda kulan

Innan temakvällen var det mässmöte. Allt är under kontroll och löper på enligt plan. Alla bord kommer att bli uthyrda och
det kommer ut reklam i god tid innan bl.a. i GP och Metro och kanske även i lokalradion. Sista anmälningsdag för utställarna är den 15/2 och då äger också nästa mässmöte rum. / Göran

Synpunkter på webbplatsen
skickas till Webmaster